Fed kaynaklı Realizasyon
Asya borsaları, ABD’li politika yapıcıların daha sıkı para politikası gereğine ilişkin daha agresif beklentiler içinde olmasından çekindiklerinden dünkü küresel bir satış dalgasına ayak uydurarak geriledi.
Dün akşam FOMC toplantı tutanaklarında FED üyelerinin ; bilançonun aylık 95 milyar dolar azaltılmasına yönelik bir plan üzerinde genel olarak anlaşmaya vardıkları, Fed bilançosundaki Hazine varlıkları miktarının aylık 60 milyar dolar ve mortgage destekli menkul kıymetlerin 35 milyar dolar azaltılmasına, miktarların 3 aylık veya biraz daha uzun bir dönem için uygulanmasına yönelik bir planı değerlendirdiklerini ortaya çıkardı. Varlık alımı azaltılması konusunda nihai bir anlaşma olmasa da katılımcılar “önemli ilerleme” sağlandığını ifade etmişler ve bilançonun daraltılması sürecinin 3-4 Mayıs’ta yapılacak FOMC toplantısında verilecek karar ile başlayabileceğini vurgulamışlar. FED üyelerinin bir çoğu gelecekteki toplantılarda faizin bir veya daha fazla kez 50 baz puan artırılmasının, özellikle enflasyon baskılarının yüksek veya yoğun olmaya devam etmeleri halinde, uygun olabileceğini de vurgulamışlar.
MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.53 ve Japon Nikkei %1.9, S&P 500 vadeli işlemleri %0.26 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0.22 düşüşteler. 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi %2.590 ile çok az değişiklik gösterirken, 2 yıllık tahvil getirisi %2.4511 den işlem görmekte. Yeni yaptırımların Rusya üzerindeki ekonomik etkisi ve Fransa seçimlerinin sonucuna ilişkin belirsizlik nedeniyle euro da bir ayın en düşük seviyesine 1,0874$ geriledi ve 1,0885’i taban yapma çabasında. Dolar endeksi ise 99.778 ile Mayıs 2020’den bu yana en yüksek seviyesine dokundu ve 07.34 itibariyle 99.575 seviyesinde. Petrol tarafında ise büyük tüketici ülkelerin arzdaki sıkılaşmaya karşı koymak için rezervlerinden petrol çıkaracaklarını söylemesinin ardından yükselişte, Brent ham petrol vadeli işlemleri %1.5 artışla varil başına 102.55$’a , ABD ham petrolü %1.3 artışla varil başına 97.35$’a yükselmiş durumda.
BIST-100 Teknik Görünüm
Yurt dışı piyasalarda ki negatif havanın etkisi ile satıcılı başlamasını beklediğimiz endekste 2303 seviyesinin üzerinden kalındığı sürece güç korunacaktır. Ancak 2303 desteğinin kırılmasını endekste kısa vadeli düzeltme hareketinin başladığının sinyali olarak değerlendireceğiz. Kısa vadeli alt destekler olarak 2280 ve 2250 seviyelerini verebiliriz. 2343-2348 bandı ise gün içi ilk dirençler olarak takip edilebilir.
Öne Çıkanlar
- Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 15-16 Mart toplantısının bugün yayınlanan tutanakları, Fed bilançosunun aylık 95 milyar dolar azaltılmasına yönelik bir plan üzerinde genel olarak anlaşmaya vardılar. FOMC üyelerinin bir çoğu gelecekteki toplantılarda federal faiz oranının bir veya daha fazla kez 50 baz puan artırılmasının, özellikle enflasyon baskılarının yüksek veya yoğun olmaya devam etmeleri halinde, uygun olabileceğini de vurgulamışlar.
- ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye Türkiye’ye F-16 tipi savaş uçağı satışının ABD çıkarlarına hizmet edeceğini belirten bir tavsiye mektubu göndererek, “F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO’nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl ekim ayında Türkiye, ABD’den 40 adet F-16 Savaş uçağı ve F-16’lar için 80 adet modernizasyon kiti satın almak için talepte bulunmuştu. Anlaşmanın sağlanabilmesi için ABD hükümetinde onay sürecinin sonuçlanması bekleniyordu.
- ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un çocukları da dahil olmak üzere Rusya Güvenlik Konseyi üyelerine yaptırım uygularken, Rus Sberbank ve Alfa Bank’ın mal varlıklarını dondurdu. Sberbank’ın Rus bankacılık sektöründeki yer alan varlıkların yaklaşık üçte birine sahip olduğu aktarılan açıklamada, Alfa Bank’ın ise Rusya’nın en büyük dördüncü özel finans kurumu olduğu belirtildi. Yeni yaptırımlar dahilinde Rusya’daki tüm yatırımlar da yasaklanıyor. ABD Hazine Bakanlığının, Rusya’nın ABD’nin yargı yetkisindeki fonlarla borç ödemesi yapmasını da yasakladığı aktarılan açıklamada, “ABD Hazinesi, Rusya’nın ABD yargı yetkisine tabi fonlarla borç ödemesi yapmasını yasakladı. Yaptırımlar, Rusya’nın fonları ABD’nin yetki alanı dışında kullanması koşuluyla, şu anda Rus devlet borcunun ödenmesini engellemez. Bununla birlikte, Rusya şimdi borç ödemeleri yapmak için mevcut fonlarını boşaltmak veya temerrüde düşmek arasında seçim yapması gerekecek” denildi.
- Uluslararası Para Fonu(IMF), Japonya için ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Japonya ekonomisinin Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle bu yıl yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin edildi. Ocak ayında yapılan tahmin yüzde 3,3 büyüme yönündeydi.
- Çin’de çelik vadeli işlemleri, Covid-19 salgını nedeniyle talebin çok zayıflamasıyla birlikte geriledi. Geleneksel pik sezon olan Mart ve Nisan aylarında çelik tüketiminin bu yıl zayıf olduğu belirtildi. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Ekim vadeli inşaat demiri TSİ 06.20’de %1,2 düşerek 5.064 yuan/tona /769 dolar) geriledi. Sıcak haddelenmiş rulo %1,2 düştü. Dalian Emtia Borsası’nda Eylül vadeli demir cevheri %3,5 düşerek 896 yuan/tonu gördü.
- Avrupa Birliği (AB), G7 müttefikleriyle birlikte, Bucha’dan gelen savaş suçları iddialarının ardından bağımsız soruşturmaların sonuçlanmasını beklemeden Moskova üzerinde baskıyı artırmak amacıyla 5. yaptırım paketini hazırlıyor.
- Bundesbank Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Joachim Nagel, Euro Bölgesi’nde enflasyonun yüksek olduğunu, bunun sonucunda ECB’nin yakında faizleri artırması gerekebileceğini kaydetti
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı